Uzroci i liječenje
bolova u mišićima

Ljudi imaju više od 650 različitih mišića, a svaki od njih može boljeti na svoj način. Razlozi za bolove u mišićima mogu biti razni, npr. napetost u mišićima, upala mišića, grčevi ili istegnuće, te su stoga mogući i razni načini liječenja. Međutim, mišićni bolovi javljaju se najčešće u vratu, ramenima i leđima.
Napeta leđa često se znaju zamijeniti s ozbiljnim problemima s leđima. U
ovom vam članku objašnjavamo što izaziva bolove u mišićima i što možete poduzeti protiv njih.

Dijeli na:

Pregled najčešćih uzroka bolova u mišićima 

Bolovi u mišićima (mialgija) mogu se pojaviti, na primjer, nakon napornih sportskih ili neobičnih fizičkih aktivnosti. Međutim, manjak minerala poput kalcija ili magnezija te određene bolesti (npr. fibromialgija) također mogu izazvati bolove u mišićima. 

 • Ozljeda mišića: na primjer, puknuće mišića, istegnuće mišića ili modrice javljaju se u sportovima u kojima se rade nagli pokreti radi kretanja ili zaustavljanja (npr. nogomet, tenis). Posljednje dvije ozljede izazivaju bolove na dodir ili pri kretanju, dok kod puknuća mišićnog vlakna ili mišića dodatno nastaje i masnica. 
 • Grčevi u mišićima: ovu vrstu bolova u mišićima često izaziva nedostatak magnezija ili velik fizički napor u sportu. Pojačano znojenje povećava gubitak magnezija. To često izaziva grčeve u mišićima listova. 
 • Napetost u mišićima: nepravilno držanje i dugotrajno sjedenje izazivaju napetost. Pogrešan pokret ili slabi mišići također mogu prouzročiti bolove u ramenim, vratnim ili leđnim mišićima. Bolovi u vratnim mišićima također su mogući. Zahvaćena područja obično su tvrda na dodir i osjetljiva na pritisak
 • Mišićna bolest: patogeni poput bakterija (tetanus) ili virusa (virusi gripe) mogu izazvati upalu u mišiću. Moguće su i bolesti koje ne uzrokuje upala, npr. bolovi u mišićima izazvani hipotireozom.

Bolovi u mišićima, osobito bolovi zbog istegnuća ili grčeva, obično prestaju sami od sebe. Posjetite ljekara ako ne znate što je prouzročilo vaše bolove u mišićima ili ako se simptomi ne povuku u roku od nekoliko tjedana, osobito ako sumnjate na puknuće mišićnih vlakana ili mišića. 

Bolovi u mišićima i zglobovima 6

Ljudsko tijelo ima oko 650 različitih mišića. Najveći mišić nalazi se na površini leđa, a zove se široki leđni mišić (lat. musculus latissimus dorsi). Međutim, najjači mišić u ljudskom tijelu je žvakaći mišić. 

Napetost

Najčešći uzrok difuznih bolova u mišićima

Toplina i kretanje

Toplina i kretanje glavni su lijekovi

Lijekovi protiv bolova

Smanjuju ukočenost i pomažu u liječenju

Bolovi u mišićima i zglobovima 7

Što pomaže protiv bolova u mišićima? Što možete poduzeti? 

Bolovi u mišićima mogu se, ovisno o uzroku, manifestirati na različite načine u obliku pritiska, stezanja ili probadanja. Uvijek posjetite ljekara ako niste sigurni koji je uzrok vaših simptoma ili imate li kakvu ozljedu ili bolest. Vaš ljekar može postaviti dijagnozu i odrediti prikladnu terapiju. Za bolove u mišićima ta terapija može biti:

 • fizioterapija
 • masaža
 • analgetske masti ili tablete 
 • akupunktura. 

Bolesnici mogu birati između brojnih terapijskih pristupa koji se mogu primijeniti kod kuće za suzbijanje bolova u mišićima. U slučaju akutnih bolova prvo treba prekinuti ciklus bolova lijekovima protiv bolova kako bi vam ublažili bolove i kako bolovi ne bi postali kronični. Tablete Aspirin® zaustavljau prenošenje bolnih impulsa te se bol ublažava i olakšava vam se kretanje. 

Primijenite toplinu.Usmjerite mlaz tople vode u bolno područje pod tušem ili si napravite vruću kupku s opuštajućim dodacima za kupku. Infracrvena svjetiljka, toplinski flasteri protiv bolova ili običan termofor mogu učiniti čuda. 

Osim toga, ostanite mirni, čak i unatoč akutnim bolovima. Stres ne igra samo veliku ulogu u razvoju bolova već i pojačava bolove i izaziva dodatnu napetost. Redovito radite vježbe opuštanja kao što su joga, autogeni trening ili vježbe za opuštanje mišića.  

Razgovarajte sa svojim ljekarom da biste utvrdili odgovarajuću terapiju za bolove. Nemojte predugo čekati da biste se obratili ljekaru. Kronične je bolove puno teže liječiti. 

Kako spriječiti bolove u mišićima? 

Želite li dugoročno spriječiti akutne svakodnevne bolove? Pokrenite se! Redovita aktivnost koja ne opterećuje zglobove i leđa, kao što su bicikliranje, plivanje ili planinarenje, održat će vas u pokretu i učiniti vaše kosti i mišiće snažnima. Polako povećajte intenzitet vježbanja i uvijek se dobro zagrijte. Omogućite svim ozljedama da zacijele i po potrebi izgubite prekomjernu težinu. Time ćete također zaštititi svoje međukralježačke ploče i spriječiti nepoželjnu križobolju.

Pregled proizvoda Aspirin®

Aspirin® 500, Aspirin® Complex, Aspirin® Plus C ili Aspirin® Plus C Forte? Koji je najbolji proizvod za mene?

Glavobolja 14

Kako se nositi s bolovima u zglobovima? 

Bolovi u zglobovima mogu stvarati tegobe u svakodnevnom životu. Ipak su zglobovi čvorišta svih naših pokreta. Bolovi u zglobovima otežavaju izvođenje pokreta, dovode do favoriziranja određenog načina držanja te do ozljeda zbog nepravilnog držanja. Ne izaziva ih uvijek ozbiljna bolest. Doznajte što možete poduzeti i kako se možete ubuduće zaštititi od bolova u zglobovima. 

 • Najčešći razlozi bolova u zglobovima 
 • Pravilno tumačenje simptoma 
 • Moguće protumjere 
 • Treba li zglobove pomicati ili štedjeti kada ako bole? 

Što izaziva bolove u zglobovima? 

Bolovi u zglobovima mogu imati različite uzroke: u jednu ruku bolove mogu prouzročiti bolesti poput reumatizma ili upale zglobova (artritis). U drugu ruku takvi su simptomi također često popratni simptomi bolesti kao što su gripa

Za razliku od kroničnog trošenja zglobova povezanog s godinama (artroza), akutni bolovi u zglobovima obično su posljedica prekomjernog fizičkog napora. To znači da nastaju zbog izravnog mehaničkog utjecaja na zglobove. Obuhvaćaju masnice, iščašenja, uganuća ili posljedice prekomjernog naprezanja, npr. zbog određenih sportskih aktivnosti ili pretilosti. 

Bolovi koji tako nastanu mogu se podijeliti kako slijedi: 

 • Početni bolovi javljaju se pri pomicanju zgloba. 
 • Noćni bolovi i bolovi u stanju mirovanja javljaju se tijekom mirovanja, a često i tijekom spavanja. 
 • Bolovi pod opterećenjem javljaju se pri opterećivanju zgloba. 
Bolovi u mišićima i zglobovima 10

Pri liječenju bolova u zglobovima, važno je razlikovati mehaničke uzroke bolova I uzroke povezane s bolešću. Na primjer, akutna upala zgloba ili sportske ozljede najbolje je liječiti uz pomoć ljekara. Tablete Aspirin® ublažuju bolove u većini slučajeva. Time se omogućuje lakše pomicanje zglobova i poduzimanje ciljnih protumjera. 

Upozoravajući simtpomi 

Ozlijeđeni i preopterećeni zglobovi izazivaju bolove. Ovakvi bolovi osobito su česti kod mlađih ljudi. U starijoj dobi bolovi u zglobovima javljaju se pretežito zbog osteoartritisa. Očite bolove u zglobovima također može prouzročiti upala tetiva. Mjere opisane u nastavku dobre su opcije za liječenje u svim navedenim slučajevima. Međutim, postoje simptomi koji zahtijevaju posebnu pozornost. To je prije svega slučaj ako istodobno osjetite bolove u više zglobova. U tom slučaju trebate odmah posjetiti ljekara. Potražite stručnu pomoć u slučaju sljedećih simptoma: 

 • jaka otečenost, crvenilo i zagrijavanje zgloba 
 • rastuća temperatura 
 • osjetljivost na pritisak, bolovi, otečenost ili napukla koža oko zgloba 
 • iznenadni jaki bolovi. 

U ovakvim slučajevima ljekar će utvrditi uzroke i pronaći odgovarajuću terapiju za vas.

Preopterećenje

čest uzrok akutnih bolova

Artritis

Izaziva bolove u starijoj dobi

Kretanje i toplina

Pomažu u liječenju

Bolovi u mišićima i zglobovima 11

Što možete poduzeti protiv bolova u zglobovima? 

Dugo se smatralo da ozlijeđeni zglob treba štedjeti. Ova metoda nije se pokazala vrlo učinkovitom. Može učiniti bolove još gorima, umjesto da pomogne. Stoga ostanite aktivni unatoč bolovima u zglobovima! Redovita tjelovježba može pozitivno utjecati na vaše zglobove. Zahvaljujući tjelovježbi važne hranjive tvari ulaze u hrskavicu, a izbacuju se proizvodi razgradnje. 

Nije svako kretanje isto. Odaberite sportove koji ne opterećuju zglobove, a zahtijevaju puno kretanja. To su na primjer: 

 • plivanje
 • bicikliranje
 • hodanje.

Fizioterapijski trening” koristan je za mišiće i zglobove. Ojačavaju mišiće, što stabilizira zglobove i potiče pokretljivost. Pitajte svog ljekara za savjet o tome kakva bi fizioterapija bila najprikladnija za vaše simptome. 

Postoje i druge mogućnosti za to kako se možete nositi s bolnim zglobovima

 • Uz trening izdržljivosti za vaše zglobove važan je i trening snage. Što su jači mišići oko zgloba, to više mogu ublažiti vanjsko opterećenje. 
 • Izbjegavajte opterećivanje samo jedne strane tijela. Jednu stranu tijela opterećuje se više, na primjer, pri nošenju vrećica ili kutija. 
 • Smanjite prekomjernu težinu. Svaki kilogram viška znatno opterećuje vaše zglobove, čak i ako to ne primjećujete. Međutim, dugoročno će doći do trošenja zglobova. Akutni bolovi također se mogu minimizirati smanjenjem težine. 
 • Prekinite ciklus bolova lijekovima protiv bolova. To će ublažiti bolove u zglobovima i omogućiti vam da bezbolnije izvodite određene vježbe kretanja. 
 • Toplina ili hladnoća mogu pomoći ublažiti bolove i opustiti mišiće oko zgloba.