Uzroci, simptomi i lijekovi za cluster (histaminsku) glavobolju:

Histaminske ili „cluster” glavobolje, koje se još nazivaju i Bing-Hortonove glavobolje, podrazumijevaju kidajuće, prodorne i probadajuće bolove te su izrazito bolne. Velik broj ljudi pogođeno je ovom vrstom glavobolje. Mnogi bolesnici moraju proći brojne pretrage prije nego što napokon dobiju dijagnozu. Doznajte više o uzrocima, simptomima i mogućim lijekovima za cluster glavobolju.

Dijeli na:

Cluster glavobolja: simptomi

Za histaminsku („cluster”) glavobolju svojstveni su bolovi na jednoj strani glave, prije svega u području oka i sljepoočnice. Riječ „cluster” označava nakupinu. Histaminske glavobolje nazivaju se i „cluster” glavobolje jer je javljaju redovito i često na nekoliko tjedana ili mjeseci, npr. u proljeće ili jesen, i onda u potpunosti nestanu na neko vrijeme. Histaminske glavobolje prije su se zvale i Bing-Hortonove glavobolje. Jednostrana glavobolja obično je najjača oko oka, a može se širiti i prema čeljusti ili stražnjem dijelu glave.
Cluster glavobolje također su popraćene sljedećim simptomima:

  • crveno ili suzno oko na bolnoj strani glave
  • spušten kapak
  • začepljen nos ili curenje iz nosa
  • agitacija
  • pojačano znojenje lica.

Epizoda glavobolje traje između 15 minuta i 3 sata. Često se javlja u slično doba tijekom sna i budi bolesnika. Intervali između napadaja mogu trajati između dva dana i nekoliko sati. Tijekom remisije glavobolje smanjuje se učestalost epizoda dok ne prestanu u potpunosti pa se opet vrate nakon nekoliko mjeseci ili godina. Cluster glavobolje pogađaju muškarce i žene u omjeru 3:1.

Zbog sličnosti s drugim vrstama glavobolje, kao što je migrena, cluster glavobolje mogu često dugo godina proći nezapaženo. To poprilično otežava život osobama koje pate od takvih glavobolja jer bolovi znatno utječu na kvalitetu njihova života. Tijekom epizode glavobolje jedva su sposobne raditi te su dugoročno podložne invalidnosti i depresiji.

Simptomi

Jednostrana glavobolja, crveno ili suzno oko, pojačano znojenje lica

Liječenje

Inhalacija stopostotnog kisika, terapija za migrenu

Potencijalni okidači

Alkohol, nikotin, svjetlosni podražaji ili određena hrana

Cluster glavobolja 6

Koji su uzroci cluster glavobolje?

Unatoč velikom broju slučajeva uzrok cluster glavobolje još nije utvrđen. Cluster glavobolja se obično prvi put javljaju oko 29 godine života2. Područje mozga zvano hipotalamus potencijalno doprinosi nastanku bolova. Hipotalamus, među ostalim, regulira ritam spavanja i budnosti. Problemi u području mozga mogu objasniti epizodično pojavljivanje cluster glavobolja.

Kao i za ostale vrste glavobolje, okidači za cluster glavobolje različiti su ovisno o osobi. Okidači mogu biti alkohol ili nikotin, ali i svjetlosni podražaji ili hrana kao što su riba ili mliječni proizvodi.

Kako izliječiti cluster glavobolju?

Zasad nema poznatog lijeka za cluster glavobolje. Međutim, terapijom se mogu smanjiti intenzitet i učestalost epizoda.

Inhalacija stopostotnog kisika može pomoći ublažiti aktivnu epizodu. Kisik koji propiše ljekar drži se doma u bocama i može se upotrijebiti kada je to potrebno. Lijekovi za migrenu koji se izdaju na recept (triptani) i primjenjuju sprejem za nos ili injekcijom također su dio terapije. Bolesnici kojima ne pomaže terapija lijekovima mogu se podvrgnuti operaciji.

Pregled proizvoda Aspirin®

Aspirin® 500, Aspirin® Complex, Aspirin® Plus C ili Aspirin® Plus C Forte? Koji je pravi proizvod za mene?

Glavobolja 18
  1. Gaul, Charly et al: Patientenratgeber Kopfschmerzen und Migräne (Vodič za bolesnike za glavobolje i migrene), 2. revidirano i prošireno izdanje, 2014.; ABW Wissenschaftsverlag Berlin
  2. Leitlinie Clusterkopfschmerz und trigeminoautonome Kopfschmerzen (Smjernice za histaminske glavobolje i trigeminalne autonomne glavobolje), izdala Komisija za smjernice Njemačkog društva za neurologiju (Kommission Leitlinien der Deutschen Gesellschaft für Neurologie), 2015.